• Jaarlijkse Mergelwandeling 8-15-22km;
 • Rondleidingen door Sibbergroeve;
 • Dè Mergelgrot, uniek.
Home » Rondleidingen groepen » Informatie groepsrondleidingen

Informatie Rondleiding Sibbergroeve voor groepen

 

Vrijwilligers van Harmonie St Rosa verzorgen, met medewerking van ASP Adventure en Mergelbouw Kleijnen, rondleidingen door de ondergrondse Sibbergroeve.

 

Deze rondleidingen kunnen in principe elke dag, behalve maandag, plaats vinden. Dus zeker ook in de weekenden. Want ons betreft het liefst op vrijdag of zaterdag. Alleen ’s-zondags bestaat er een gerede kans dat niemand van Mergelbouw Kleijnen aanwezig zal/kan zijn om het huidige blokbreken te demonstreren. In theorie is het mogelijk dat dit zich ook tijdens de andere dagen voordoet. In dat geval zullen onze ervaren gidsen deze taak overnemen en tijdens de wandeling door de grot (Sibbergroeve) stil staan bij het breken van mergelblokken. Het gangenstelsel in de grot beslaat ongeveer 70 km, inclusief het oude grotgedeelte zelfs 135 km.

’s-Maandags is de Sibbergroeve meestal gesloten. Van dinsdag t/m zaterdag is de laatste startmogelijkheid 18.30 uur en ’s-zondags 15.30 uur

 

Het programma is / kan er als volgt uitzien:

 • Ontvangst in café Aan de Kirk met bv koffie en vlaai of een drankje. Gratis parkeergelegenheid is er tegenover de kerk.
 • (indien gewenst) bezoek aan de binnenplaats van het kasteeltje “Het Sibberhuis”. Hier woonden al in 1041 mensen.
 • Afdaling naar de groeve via een wenteltrap van 163 treden. Deze trap bevindt zich in het mergelhuisje boven aan de Daalhemerweg. (hier kan ook geparkeerd worden indien geen ontvangst in ‘t café).
 • Beneden aangekomen is er gratis koffie of thee en een korte (veiligheids)instructie en bekijken we een videofilm van een tiental minuten over het "mergelbreken"
 • Na het uitreiken van de helmen (verplicht) gaan we naar het werkfront van Mergelbouw Kleijnen en zien we de hedendaagse werkwijzen en kunnen we de blokbrekers allerlei vragen stellen. We gaan er vanuit dat iemand van de firma Kleijnen op dat moment aanwezig is of kan zijn.
 • Dan maken we een wandeling door de Sibbergroeve en zullen de ervaren gidsen nog meer bijzonderheden vertellen over de bezienswaardigheden die we onderweg tegen komen.
 • Vervolgens brengen we een bezoek aan het met spotjes uitverlichte "Atelier Harrie Molin". Hier kunnen we allerlei ornamenten en pinakels van markante mergelgebouwen zoals kerken en gemeentehuizen zien.
 • Tenslotte brengen we een bezoek aan de met kaarsen en ledlampen uitverlichte schuilkapel uit de tijd van Napoleon. Ook vertellen we iets over het gebruik van de groeve tijdens WO-II.
 • We verlaten de groeve via de uitgang Bergstraat en gaan dan bovengronds –via de St. Rosa-kapel- terug naar Café Aan de Kirk.
 • Indien geen ontvangst in het café dan kan op de terugweg (bovengronds) richting het parkeerterrein nog een bezoek worden gebracht aan de binnenplaats van het kasteeltje, het Sibberhuis. Hier is eventueel ook gelegenheid voor koffie en vlaai na afloop van de rondleiding. 

 

De benodigde tijd is rond de 2,5 uur.

 

De kosten voor de rondleiding bedragen € 12,50 per persoon (kinderen t/m 12 jaar € 5,=). Van ASP-Adventure ontvangt u een bevestiging (soort offerte). Deze bevestiging dient u te ondertekenen en te retourneren. De kosten kunnen ter plekke bij ASP-Adventure worden voldaan cq worden overgemaakt op de rekening van ASP-Adventure. Harmonie St Rosa ontvangt € 9,50 pp van ASP en komt ten goede van de leerlingenopleiding van Harmonie St Rosa te Sibbe.

Indien Koffie en Vlaai op het Sibberhuis (na afloop van rondleiding) is de prijs: € 16,50 pp (kinderen € 9,00)

 

Het minimale aantal deelnemers is 10 personen, of € 125,= bij minder dan 10 personen. 

Wijzigingen in het programma zijn uiteraard mogelijk.

 

Wellicht ten overvloede wil ik nog wijzen op de mogelijkheid om vooraf of achteraf iets te drinken of te eten in Café Aan de Kirk te Sibbe. Bv Koffie en vlaai of broodjes, tot complete maaltijden toe. Het is dan handiger om hier te parkeren (to de kerk).

Het is uiteraard gewenst om afspraken met Café Aan de Kirk te maken. Hierbij kunt u uw persoonlijke wensen/voorkeuren duidelijk maken (043-6015609; h.damoiseaux1@hotmail.com )

 

Indien akkoord vul het reserveringsformulier in dan plannen we de groep/groepen in en ontvangt u via ASP-Adventure een bevestiging ter ondertekening.

Het is natuurlijk handig als enkele deelnemers een eigen zaklantaarn mee nemen om tijdens onze tocht door de groeve bij te lichten.