Informatie Rondleiding Sibbergroeve voor groepen

 

Vrijwilligers van Harmonie St Rosa verzorgen, met medewerking van Valkenburg Adventure, rondleidingen door de ondergrondse Sibbergroeve.

 

Deze rondleidingen kunnen in principe op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag plaats vinden. Dus zeker ook in de weekenden. Want ons betreft het liefst op vrijdag of zaterdag.  Onze ervaren gidsen zullen tijdens de wandeling door de grot (Sibbergroeve) stil staan bij het breken van mergelblokken. Het gangenstelsel in de grot beslaat ongeveer 70 km, inclusief het oude grotgedeelte zelfs 135 km.

De laatste startmogelijkheid is 16.30 uur en ’s-zondags 15.30 uur

 

Het programma is / kan er als volgt uitzien:

  • Ontvangst in café Aan de Kirk met bv koffie en vlaai of een drankje. Gratis parkeergelegenheid is er tegenover de kerk.
  •  Zowel de ingang als uitgang is de locatie Bergstraat.
  • Beneden aangekomen is er een korte (veiligheids)instructie en worden de helmen uitgereikt.
  • Dan maken we een wandeling door de Sibbergroeve en zullen de ervaren gidsen nog meer bijzonderheden vertellen over de bezienswaardigheden die we onderweg tegen komen en zal het "blokbreken" worden gedemonstreerd.
  • Vervolgens brengen we een bezoek aan het met spotjes uitverlichte "Atelier Harrie Molin". Hier kunnen we allerlei ornamenten en pinakels van markante mergelgebouwen zoals kerken en gemeentehuizen zien.
  • Tenslotte brengen we een bezoek aan de met kaarsen en ledlampen uitverlichte schuilkapel uit de tijd van Napoleon. Ook vertellen we iets over het gebruik van de groeve tijdens WO-II.
  • We verlaten de groeve weer via de uitgang Bergstraat en gaan dan bovengronds naar het kasteeltje, het Sibberhuis. Hier woonden al in 1041 mensen.  In een lokatie van het kasteeltje wordt nog een videofilm getoond over de mergel, het blokbreken en het gebruik van mergel en is er eventueel ook gelegenheid voor koffie en vlaai. 

 

De benodigde tijd is ongeveer 2 uur.

 

De kosten voor de rondleiding bedragen € 9 per persoon (kinderen t/m 12 jaar € 3). Van het Wandelcomité St Rosa ontvangt u een bevestiging . Deze bevestiging dient u te ondertekenen en te retourneren. De kosten kunnen ter plekke worden voldaan cq worden overgemaakt op de rekening van Harmonie St Rosa en komt ten goede van de leerlingenopleiding van Harmonie St Rosa te Sibbe.

Indien Koffie en Vlaai op het Sibberhuis (na of voor de rondleiding) is de prijs: € 13,50 pp (kinderen € 7,50)

 

Het minimale aantal deelnemers is 15 personen, of € 135,= bij minder dan 15 personen. 

Wijzigingen in het programma zijn uiteraard mogelijk.

 

Wellicht ten overvloede wil ik nog wijzen op de mogelijkheid om vooraf of achteraf iets te drinken of te eten in Café Aan de Kirk te Sibbe. Bv Koffie en vlaai of broodjes, tot complete maaltijden toe. Het is dan handiger om hier te parkeren (to de kerk).

Het is uiteraard gewenst om afspraken met Café Aan de Kirk te maken. Hierbij kunt u uw persoonlijke wensen/voorkeuren duidelijk maken (043-6015609; cafeaandekirksibbe@gmail.com

 

Indien akkoord vul het reserveringsformulier in dan plannen we de groep/groepen in en ontvangt u een bevestiging ter ondertekening.

Het is natuurlijk handig als enkele deelnemers een eigen zaklantaarn mee nemen om tijdens onze tocht door de groeve bij te lichten.